Derfor skal du ikke tæmme drenges vildskab

Drengeflyverdragter er nok det stykke tøj, der skal klare allerflest tæsk gennem sin livstid. For det er ingen hemmelighed, at drenge vælter sig omkring i mudderpøle, og ruller op og ned ad bakker.

 

Den slags vildskab er der forældre, som vil tæmme. De forsøger efter bedste evner at losse deres børn ind foran klaveret eller matematikfessor. I virkeligheden bør man lade den vildskab blomstrer, for at se, hvordan barnet udvikler sig, hvis det får lov til at vokse som det falder det naturligt.

 

Skolesystemet

I dag ser vi en skævvridning i skolesystemet. Det skolesystem, der engang passede få drengebørn, passer godt på mange piger. Pigerne løber fra drengene. Det er ikke nødvendigvis et udtryk for, at drengebørn er dummere end piger, men mere et udtryk for, at de lærer ting på en anden måde.

 

Drenge har ofte en mere taktil indlæring. De har brug for at have noget i hænderne og bruge det, før de ser værdien af lektien. At regne for regnestykkets skyld eller terpe historier om Gorm den Gamle, kan virke for abstrakt for mange drenge.

 

Naturens lektie

Der er mange gode lektioner at hente ude i naturen. Mest oplagt er selvfølgelig biologi. Naturen er virkelig stedet, hvor naturens flora of fauna kan sparke selv en voksen mand ud af gummistøvlerne i erkendelsen af naturens skønhed.

 

Naturen er også et vidunderligt klasselokale til at fortælle om geografi og geologi. Lad børnene samle en håndfuld jord op, og forklar dem, hvorfor deres håndfuld ser lige præcis sådan ud. Hvad gør sig gældende for det stykke jord, vi står på?

 

Her er regnvejret også en kærkommen lejlighed til at forklare, hvordan vejrfænomener opstår, og hvorfor vinden pludselig opstår ud af den blå luft.

 

Der er meget naturen kan lære os, hvis vi kigger.