Her er det vigtigste, du skal vide om frossen skulder

En frossen skulder er en betegnelse for en betændelsestilstand, der sætter sig i skulderleddet mellem skulderbladet og overarmsknoglen. 

Det er typisk personer i alderen 40 til 60 år, som udvikler tilstanden, og kvinder rammes hyppigere end mænd. Af de personer, som udvikler en frossen skulder, vil 6-17 procent også opleve problemer med den anden skulder. 

Her på siden kan du blive klogere på, hvad der er væsentligt at vide om tilstanden såsom årsag, symptomer og behandling.

Hvad kendetegner en frossen skulder?

Frossen skulder er en tilstand, hvor personen oplever stivhed omkring skulderleddet, fordi ledkapslen skrumper. Det kan udløses af et fald eller knoglebrud, men kan også opstå uden en specifik årsag. 

Tilstanden betyder, at bindevævet skrumper og klistrer efter nogen tid sammen med ledhovedet. Dette resulterer i langvarige smerter og stærkt nedsat bevægelighed i skulderen. 

Hvilke symptomer findes der på frossen skulder? 

Selve tilstanden udvikler sig med tiltagende smerter og stivhed i skulderleddet. Mange vil opleve store smerter, når de hviler sig om natten, hvor de ikke ligger på skulderen. 

Smerterne er placeret i skulderen og på ydersiden af overarmen, men kan i svære tilfælde også bevæge sig ned i underarmen.

En frossen skulder medfører stærkt nedsat bevægelighed i skulderen, som kan give problemer, når du skal tage tøj på eller løfte armen over skulderhøjde. 

Hvor længe varer en frossen skulder? 

Som regel vil smerterne vare i 3-8 måneder. Derefter vil smerten aftage, men stivheden kan fortsætte yderlige 4-6 måneder. Først her vil bevægeligheden langsomt blive normal. 

Det betyder, at den samlede varighed typisk vil være fra 8 og op til 18 måneder, men i svære tilfælde kan det vare i længere tid. 

Hvordan behandler man frossen skulder? 

Hensigten med behandling af frossen skulder er at lindre smerter og forhindre, at tilstanden udvikler sig til at blive kronisk. Det er vigtigt at fortsætte med at holde armen i bevægelse, hvor det er muligt, uden at det gør ondt. 

Almindeligvis vil du i første omgang blive tilbudt smertestillende medicin som første led i behandlingen, når du henvender dig til din læge. 

Hvis du oplever kraftige smerter, kan det være nødvendigt med indsprøjtninger med kortison i skulderen. Kortison er et binyrebarkhormon, som har til formål at lindre smerten og dæmpe betændelsen. Oftest bliver der givet 4-6 indsprøjtninger, til smerterne er under kontrol. 

Fysioterapi kan også anvendes ved frossen skulder i kombination med andre behandlinger, når smerterne tillader det. 

Osteopatisk behandling

Med osteopatisk behandling er det muligt at lindre generne ved en frossen skulder. Behandlingen tager udgangspunkt i området omkring nakken og brystryggen for at få musklerne i skulderen til at slappe af. 

Det er ikke muligt at fjerne den frosne skulder, men der er en god indikation på, at behandlingen forkortere tilstanden samtidig med, at smerterne lindres.