Få hjælp af din familie til at vælge en forsvarsadvokat

Hvis du er blevet tiltalt i en straffesag, har du ret til en advokat. Derfor vil du få en forsvarer beskikket, men du har ikke pligt til at lade ham eller hende varetage din sag.

Mener du, at der er en anden strafferet advokat, der vil være et bedre valg, står det dig frit for at skifte. I Danmark har vi nemlig frit advokatvalg.

Sidder du fængslet, kan det dog være svært at skabe kontakt til en ny forsvarer. Heldigvis er det noget, du kan overlade til din familie, men der er noget, du skal have styr på først.

Du skal lave en fuldmagt

Hvis du gerne vil have, at din familie skal hjælpe dig med at skifte din forsvarer, er der mulighed for dette. Det kræver dog, at du laver en fuldmagt, der giver dem tilladelse til dette.

Det behøver ikke at være noget, du gør det store ud af. Det skal blot være en fuldmagt, hvori du angiver, at din familie, dine forældre e.l., får tilladelse til at kontakte en advokat på dine vegne.

Denne fuldmagt kan du enten aflevere i forbindelse med et besøg eller sende til dem som brev. Førstnævnte er lettest, men det er ikke altid muligt.

Skal familien vælge din advokat?

Inden du sætter dig til at lave din fuldmagt, skal du gøre op med dig selv, om det er din familie, der skal vælge din advokat. Hvis du selv vil vælge, skal det fremgå af din fuldmagt.

Det vil sige, at det skal gøres klart, at du enten vil have, at de rette henvendelse til en bestemt advokat, eller at de vælger en på dine vegne.

Hvis du ikke har en konkret advokat i tankerne, kan det være en god idé at vælge sidstnævnte løsning. Dermed kan du lade din familie, din partner eller lignende stå for at finde en dygtig forsvarer til dig.

Kan man få afvist et forsvarerskifte?

Som udgangspunkt er der ikke noget, der står i vejen for, at du skifter din forsvarer. Det betyder dog ikke, at det er noget, du altid kan få lov til.

Hvis den ønskede advokat ikke har mulighed for at tage imod sagen med det samme, kan du nemlig få afslag. Det vægtes nemlig højere, at sagen bliver gennemført til tiden, end at du kan skifte forsvarer.

Derfor skal du sikre, at den forsvarer, du ønsker at skifte til, har tid til at tage imod din sag.